in

Als de hel een nooduitgang had…

Obdam – 25 juli 2020 – Ondanks dat zij al jarenlang aan bed gebonden is zoekt de, van oorsprong Amsterdamse, Manja Croiset haar weg naar de media om haar aanklacht jegens het medische circuit, wegens een leven lang onrecht en medisch missers, kracht bij te zetten.

Croiset is auteur, beeldend kunstenaar en activiste en heeft inmiddels een groot aantal boeken op haar naam staan. De bekende cineast Willy Lindwer maakte ooit een film over haar leven. De film ging op 24 februari 2014 in EYE in Amsterdam in première en is op 22 april 2018 vertoond in het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam, maar is verder, om onbegrijpelijke redenen, nooit in de media geweest. Inmiddels is de film wel, met een indrukwekkende speech/inleiding van de schrijfster, in de collectie van YadVashem opgenomen. Ondanks dit alles geniet Croiset nog altijd geen naamsbekendheid in Nederland.

Met haar aanklacht jegens het medische circuit, toont Croiset zich opnieuw de niets en niemand ontziende activiste, die ze haar gehele leven al is. Zoals de dochter van een joods verzetsman, die o.a. illegaal Het Parool drukte, betaamt en zoals ook spreekt uit haar speech waarom ze de voor velen pijnlijke vraag uitspreekt: “Waarom is het laantje door Kamp Amersfoort vernoemd naar een Rode Kruis medewerkster en niet naar een slachtoffer?” Croiset uit zich naar de buitenwereld krachtig, maar onderhuids schuilt een uiterst kwetsbare en zieke vrouw.

Croiset is aan bed gebonden met een beperkte visus, maar brede visie. Haar instelling is om alles zelf te willen doen. Dat laatste, in combinatie met haar perfectionisme, heeft er toe geleid, dat de eerste versie van haar boeken-in haar eigen opinie- niet goed genoeg is. In de eerste publicatie van Croiset’s Dissonante Symfonie staat te lezen “problematiek als inspiratie bron“ en “ondanks isolement bij de wereld betrokken.“ In haar tweede * “geketend en getekend voor het leven.“ Helaas zou dat ook nog letterlijk worden.

*Note: Deze zin is helaas verkeerd geciteerd in Kinderen die alles moesten goed maken, verschenen ter gelegenheid van het 60 jarig bestaan van JMW. https://www.perssupport.nl/persbericht/14029/presentatie-van-het-boek-kinderen-die-alles-moesten-goedmaken

Haar oneliners, geplaatst onder de noemer Manj-aforismen en andere vondsten, houden haar heftige boeken leesbaar. Toch is er wel een spoor van Het Heintje Davidseffect, het getuigt van kracht maar, zo eindigt ze – ook volgens haar eigen zeggen- niet met haar sterkste document.

Ondanks dat Manja Croiset single is en geen kinderen heeft, is haar meest recente bundel, Brave meisje schrijven geen geschiedenis, Brave women will create history tevens geschreven om haar naasten te beschermen, een ultieme poging om zelf de kastanjes uit het vuur te halen. En een precedent te scheppen voor derden.

Voor meer informatie over Manja Croiset, haar leven en haar werk, raadpleegt u: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Manja_Croiset#

Op Nieuwsflits.nl kan jij gratis berichten plaatsen. Heb jij ook iets te melden? Plaats nu zelf ook nieuws! KLIK HIER!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Mijn erfenis – een boek – zijn strijd

Schokkende feiten en onthullingen over de moord op Theo van Gogh in De Cactusmoord…..